"Top Chef-młodzieżowy mistrz kuchni"
W piątek, 10 listopada br. w restauracji „Oczko" w Brodach odbyło się podsumowanie konkursu kulinarnego „Top Chef – młodzieżowy mistrz kuchni”. W ramach projektu zorganizowano pięć konkurencji mających na celu przygotowanie i prezentację dań regionalnych, tj.: zup, potraw z kurczaka, sałatek oraz ciast. W trakcie konkursu, dzieci świetnie poradziły sobie z kuchennymi wyzwaniami. Wykazały się dobrą organizacją pracy zespołowej oraz umiejętnościami kulinarnymi w przygotowywaniu potraw. Komisja konkursowa wyłoniła najlepszych kucharzy, którym wręczono nagrody zakupione w ramach projektu grantowego finansowanego ze środków pozyskanych za pośrednictwem Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej w Łagowie. Ciekawym punktem programu był również pokaz kulinarny w wykonaniu Marcina Szachowicza i Ireneusza Króla - Szefów Kuchni Unilever. Piątkowe spotkanie zgromadziło wielu gości: uczniów, opiekunów młodych kucharzy, sponsorów akcji oraz dyrektorów szkół współpracujących przy projekcie. Stowarzyszenie „Brody nad Kamienną" zrealizowało konkurs dzięki dotacji Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej ze środków Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020. |